Gravid vecka 29

Nu är jag i vecka 29 och idag var vi till barnmorskan på vanlig kontroll. Hon tog blodtryck, kollade blodsocker samt järnvärdet och mätte magen och allt såg bra ut. Så skönt. Vi fick även lyssna på hjärtat igen, tycker fortfarande det är så overkligt så jag vet inte hur jag ska reagera på det. Idag är jag som sagt i vecka 29 (28+5) och på onsdag går jag in i vecka 30 (?!) Helt galet hur fort det går men samtidigt så väldigt sakta. Här kommer lite information om vad som försigår i vecka 29.

BARNET:

Ditt barn är nu ungefär 37 cm från topp till tå och väger omkring 1400 gram. Pojkar brukar väga lite mer än flickor. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvud uppåt. Det börjar bli trångt i magen nu, genom stresshormoner som kommer via ditt blod till moderkakan kan ditt barn känna om du är stressad eller upprörd.

 

MAMMAN:

Viktökningen ligger runt 8,5 kg till 11 kg. Livmoderns topp är ca 10 cm ovanför naveln och måtten är ca 27-30 cm. Från livmodern ner mor ljumsken går det så kallade livmoderband. I sammanband när livmodern växer så tänjs livmoderbanden ut och du kan känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Denna smärta kommer försvinna efter förlossningen då banden drar ihop sig igen. Något annat du kan börja känna av är förvärkar. Tänk på att slappna av eftersom att värkarna brukar avta då.

Upp