Det här med att flyga..

Många människor är väl mer eller mindre lite flygrädda? Det här med att släppa all kontroll är svårt, men det är något jag måste göra för på tisdag bär det av till Algarve i Portugal. Allting är färdig packat, jag har till och med packat om två gånger för jag packade för mycket. Vi ska bara vara borta tisdag - lördag så jag behöver inte 20 olika plagg. 3 kameror ska dock med och jag ska snart kliva på ett plan igen. Jag älskar plan och att flyga men jag är trots det otroligt flygrädd.
 
Just nu befinner jag mig i mitt så kallade  "förberedelse stadium" då jag kollar på så många avsnitt av Air crash investigation som möjligt, även fast jag har sett alla avsnitt - vissa fler än två gånger - så är det ett måste då det på något sätt har en förmåga att göra mig lugnare. Det får mig att känna att jag har någon sorts kontroll om något skulle hända dvs jag hoppas kunna avgöra om jag är dödsdömd eller om piloterna klarar av situationen. Sen är det sjukt mycket man får reda på som man kanske inte annars tänker på när man flyger. Ett exempel från när dom ska lyfta så precis innan dom lyfter så säger dom "V1" -  som i stort sätt betyder att nu är det sista chansena att avbryta flygningen pga whatever fel som kan ha inträffat -  följt av "rotate" och då lyfter planet.
 
Jag tar också reda på en massa fakta. Till exempelt vart man ska sitta på planet om man vill överleva en krasch. Man har störst chans att överleva en krasch om man sitter i bakre delen av planet så jag väljer alltid en plats som är bland dom 10 bakersta raderna för där har man en 69% chans att överleva. Förut ansågs mitten vara säkrast då det är det stället som flygplanet är som starkast på - eller den gör det fortfarande märkte jag när jag googlade runt på svenska sidor. Dock är det i vingarna all flygplansbränsle förvaras och kraschar planet och tar eld och du sitter vid vingarna så är du ganska körd oavsätt hur "stark" just vingdelen är. Procents chansen för överlevnad i mitten av planet är 56%. Sitter du däremot bland dom 11 främre raderna har du en 49% chans för överlevnad då det är dom som får ta emot den största smällen. G krafterna i fram är 12G jämfört med bak som bara får ta emot 6G. Så jag väljer så klart en plats så långt bak som möjligt. 
Sen är det väl bara att sitta tillbaka och njuta av åkturen, för finns det något bättre än kännslan när motorerna gasar på och flygplanet tar satts på start banan? Nej, inte för mig. 
 
Vardag | att tänka på när man ska flyga, flygplan, flygrädd, flygräddsla, sätt att hantera flygräddsla | En kommentar
Upp